City lockar med affärer, restauranger och kaféer

Gågatorna i City är populära stråk med ett myller av människor bland butiker, restauranger och kaféer. Och sedan Drottninggatan byggdes om har fotgängare och cyklister fått mer utrymme, vilket även gynnar närings­idkarna.

Text: Anders Post     Foto: Rosie Alm

Nils Jungbeck har sysslat med blommor hela sitt vuxna liv. Stinas blommor har han drivit i tolv år. Senaste tiden på Drottninggatan.

Företaget blomstrar efter flytt till Drottninggatan

Nils Jungbecks passion är blommor. Stinas blommor i Helsingborg har han drivit i tolv år. Den längsta tiden på Sundstorget, som efter hand visade sig inte vara ett optimalt läge. Men nyligen flyttade butiken in på ombyggda Drottninggatan, och då började affärerna blomstra.

Vi träffar Nils Jungbeck en solig höstdag på en bänk utanför affären, omgärdade av blommor och växter.

Han pekar mot ett hörn av Sundstorget som ligger strax intill.

– Där hade jag min butik tidigare. I början var det bra, säger han. Man planerade att satsa på torget med bland annat en saluhall. Men det blev bara en livsmedelsbutik som så småningom fick slå igen.

Nu ligger Stinas blommor på Drottninggatan som är ombyggd med bättre trafikplanering och med mer trygghet för fotgängare och cyklister.

– Här var tidigare en chokladbutik som flyttade till en större lokal på andra sidan gatan, berättar Nils. Jag hade tur och kunde komma över lokalen. Det är ett helt annat flöde här, så jag är väldigt nöjd och omsättningen har ökat markant. Det enda jag skulle önska är att det blev lite mer parkeringar just vid butiker som min, många vill packa in det de köpt i bilen, vilket skulle gynna handeln. Och en levande stad behöver handeln.

Har ni någon specialitet när det gäller växter och blommor?
– Det skulle nog i så fall vara min och mina medarbetares kunskap och erfarenhet. Jag har varit i branschen sedan jag var sjutton år, och älskar fortfarande att jobba med blommor. 

Är det några blommor och växter som är mer efterfrågade än andra?
– Just nu är det torkade blommor som är inne. Det gäller att hänga med i det som trendar och visas på Instagram, säger Nils Jungbeck.

– Läget är absolut viktigast när man ska öppna en verksamhet, säger Hanna Bergström.

Ät lyxfrukost på Helsingborgs bästa kafé

I maj 2019 startade Hanna Bergström och sambon William Styrlander Bruket kaffebar på Bruksgatan mitt i centrala Helsingborg. Kaféet blev snabbt populärt och fick i våras ta emot utmärkelsen Helsingborgs bästa kafé 2020.

Ja det gick väldigt fort allting, säger Hanna. Det finns ju så många kaféer och krogar i de här centrala delarna av stan. Vi räknade med att jag skulle jobba själv på kaféet. Och nu är vi redan sju anställda.

Hur tänkte ni att er nisch skulle vara?
– Vi ville vara ett ”andra vardagsrum” – med ett varmt bemötande där man kunde känna sig hemma. Vi tänkte även mycket på hållbarhet, att använda bra lokalproducerade råvaror och servera det vi själva gjort från grunden.

Var läget här på Bruksgatan viktigt för er när ni letade rätt ställe för kaféet?
– Läget är det absolut viktigaste när man ska öppna en verksamhet. Bruksgatan är perfekt, en gågata med mycket människor som strosar förbi – en gata med mycket charm och gemyt.

Blev era förhoppningar och planer infriade?
– Ja det där med känsla av vardagsrum eller att vara hemma i någons kök  har flera gäster tyckt. Och då har vi ju lyckats. Vi har till exempel inget separat kök utan alla kan se när vi bakar och lagar mat.

Ni har lyxfrukost på menyn, vad innebär det?
– Man får välja två rätter från vår frukostmeny, samt kaffe och juice. ”Övernattade gryn” är vår svenska benämning på en av rätterna som blivit trendigt under namnet Overnight oats – en kall gröt som förbereds dagen innan. Den kan toppas med frukt, nötter och kompott till exempel. Det är gott och man blir mätt.

I april utsågs Bruket kaffebar till Helsingborgs bästa kafé av HBG City – en samverkan mellan näringsidkarna och fastighetsägarna i City samt Helsingborgs stad. Helsingborgarna fick nominera tre kaféer, och en jury valde sedan ut vinnaren.

Har besökarna blivit fler efter utmärkelsen?
– Vi byggde ut vår lokal samtidigt så det är svårt att säga, men det har absolut gett oss en skjuts.

Biträdande butikschefen för Myrorna Simon Olsson är ett enda stort leende när han möter sina kunder.

Myrorna fick drömläge på Kullagatan

För drygt ett år sedan flyttade Myrornas Helsingborgsbutik till Kullagatan. Här är ett myllrande folkliv där butiker och restauranger ligger tätt. Stans mysigaste shopping, menar många.

Flytten till Kullagatan och ett superbra läge blev ett jättelyft för oss, säger biträdande butikschefen Simon Olsson.

Myrorna är Sveriges största butikskedja för försäljning av secondhandvaror. Sedan starten för 110 år sedan är huvudmålet att sälja begagnade kläder, möbler, böcker glas, porslin och prydnadsföremål. Överskottet från försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete.

Simon Olsson är ett enda stort leende när han välkomnar kunderna som gör entré i butiken. Han visar dem tillrätta och verkar trivas alldeles perfekt i rollen som butikens biträdande chef.

– Vi har funnits på Söder i många år, men jag är glad över att vi fick möjlighet att flytta hit till Kullagatan i centrum. Vi kände att city vara redo för Myrorna, säger Simon och skrattar.

Butiken har allt från böcker till kläder, kristallvaser, porslin, skor … listan kan göras lång. Allt är elegant och smakfullt exponerat. Mycket ser nytt ut, men allt som visas här är mer eller mindre begagnat. Långt ifrån billig loppis – även om det är billigt.

– Vi vill gärna komma in på förstahandsmarknaden, även om vi säljer secondhand, säger Simon.  Om man exponerar de utvalda varorna snyggt och det är rent och luktar fräscht så lockar det kunder ur alla samhällskategorier.

Många kommer in för att fynda. Vad sägs till exempel om en vackert snidad fiskargubbe för 45 kronor, nästan i klass med Döderhultarns figurer. 

– Mycket av secondhand är faktiskt i nyskick, säger Simon. Många köper nya kläder som ibland bara blir hängande i garderoben. Inlämningen till oss ökar jättemycket, och det tror jag beror på en större medvetenhet när det gäller miljö och återvinning.