Denna artikel är en annons

1945 stod den vackra båghallen klar, ritad av arkitekten Erik Ivar Wihlborg. Den var depå för spårvagn fram till 1967 och bussgarage fram till början av 2000-talet. Nu byggs 700 moderna lägenheter med centralt läge mellan Helsingborg och Råå. (Foton: Rickard Johnsson, Studio E)

De lämnade Stockholm för
utsikten i Helsingborg

De hade bara sett lägenheten på ritning – Coronan hindrade paret att komma på fysisk visning. Men Christina, 64, och Sven Vibass, 76, tog ett steg i tro och sa upp sin lägenhet i Stockholm för att flytta till Spårvagnshallarna i Miatorp. 

– Vi var så säkra på att vi äntligen hade hittat vårt drömboende – och det var ännu bättre än vi kunde föreställa oss, säger Christina Vibass.

Det första Christina och Sven Vibass gjorde när de flyttade in för några veckor sedan var att ta sig en kopp med pulverkaffe och sätta sig på den inglasade delen av den 14 kvadratmeter stora balkongen och ta in den hänförande utsikten från 16:e våningen. Härifrån ser de Ven, Danmark och det stora hamninloppet.

Från sovrumsfönstret, som ligger i norr, ser de så långt som till Råå, Närlunda och Ramlösa.

– På Öresund finns en rörelse hela tiden med färjor som passerar utanför på väg till eller från Oslo och Köpenhamn, säger Christina Vibass.

– Något som slog oss när vi flyttade in är att det är så tyst här. Ändå bor vi centralt med gångavstånd till Råå och Helsingborg. Vi har ingen bil, men bussarna stannar alldeles utanför, säger Sven Vibass.

Än så länge är lägenheten ganska ödslig. De bestämde sig för att sälja de flesta av sina möbler och köpa nytt i Helsingborg för att de bättre ska passa i den nyproducerade lägenheten.

– Vi är båda mycket intresserade av interiör design och i den här lägenheten vill vi ha en enkel, sparsmakad inredning och mycket konst, säger Christina Vibass.

Konstintresset har Christina Vibass haft med sig genom livet. Hennes föräldrar var konstnärer och hade en gård i Baskemölla när hon var liten.

– Konstrundorna i Skåne var en stark bidragande orsak till att vi längtade hit, säger hon.

Men den starkaste dragningskraften har utgjorts av de skånska stränderna. Paret Vibass är organiserade naturister och har knutit många vänskapsband i Skåne genom åren.

Paret började fundera över om de skulle göra verklighet av en gammal dröm att flytta söderut, när Christina Vibass närmade sig pensionen.

– Det var ju en lång process innan vi hittade rätt. Vi ville få närmare till kontinenten eftersom vi älskar att resa. Vi började leta efter bostäder både i Malmö och Helsingborg, säger Sven Vibass.

För ett par år sen besökte de Knähaken, naturistbadet som drivs av Helsingborgs kommun, tillsammans med vänner. På bussen därifrån passerade de byggarbetsplatsen till kvarteret Spårvagnshallarna.

– Vi blev genast intresserade. Vi vill gärna ha utsikt och reagerade därför särskilt på att de byggde höga hus, säger Christina Vibass.

– Vi trodde först att det var bostadsrätter. Men när vi gick in på Riksbyggens hemsida såg vi att det var hyresrätter och att det var dags att anmäla intresse. Då gjorde vi det direkt, säger Sven Vibass.

Christina och Sven Vibass var bland de första som just flyttat in i det ena av de två 17-våningstornen Sundsutsikten.

– Det är så mycket bättre än vi föreställde oss, säger de.

Christina och Sven Vibass tänkte att de nu verkligen hade hittat sitt drömboende. Samtidigt verkade drömmen bara för bra för att kunna bli verklighet. Men i våras ringde man från Riksbyggen och sa att paret var bland de första som anmält sig och därför fritt kunde välja vilken lägenhet de ville ha.

– Vi skrek rakt ut av lycka när vi fick veta att vi fått lägenheten, säger Christina Vibass.

Varvat med att packa upp de hundra flyttkartongerna, ägnar nu paret Vibass hösten åt att utforska området med promenader, restaurangbesök och konstgallerier.

– Många pensionärer flyttar utomlands. Men vi kan verkligen rekommendera att bo här med närheten till havet. Det är bättre klimat och inte lika kallt som i Stockholm. Om andan faller på och vi vill resa är det nära till Kastrup, säger Christina Vibass.

– Här kan vi se naturens skiftningar. Dessutom till en human hyra, säger Sven Vibass.

– Vi tar med historien in i framtiden. Färgerna och materialen genomsyrar området på olika sätt, säger Kristin van der Reep.

”Vi tar med historien in i framtiden”

Havet, järnvägsrälsens rostfärg, det gråa i strandveden, tallarna och sanden präglar färgerna och materialvalen i det nya kvarteret Spårvagnshallarna. 

– Det här är en gömd pärla som väntat på att få bli upptäckt. En sån man passerar utan att registrera att den finns, säger sälj- och marknadsansvarig Kristin van der Reep.

Här gick rälsen som band samman Helsingborg med Råå.

Riksbyggen upptäckte dess potential med det fantastiska läget mitt mellan stadspulsen i Helsingborg och det småskaliga pittoreska i Råå. Nu byggs 700 moderna bostäder under en tioårs period med blandade boendeformer.

Historiens vingslag märks i detaljerna.

Här är gångavstånd till tågstationen, närheten till båtarna till kontinenten och till motorvägen. Här är också promenadstråk, utegym, gräsmatta med fotbollsplan, paddelbanor och tennisbanor med cykelavstånd.

Första etappen, Sundsutsikten, står redan färdigt. Inflyttningen har redan börjat i de två sjuttonvåningstornen som innehåller 188 hyreslägenheter med bostadsrättsstandard.

Brf. Ribbhusen är nästa etapp med tjugotvå moderna grålaserade radhus i bostadsrättsform med flexibla planlösningar och byggs med smarta funktioner som underlättar vardagen.

– Över trehundra har redan anmält intresse, säger Kristin van der Reep.

Säljstarten är i slutet av november och husen beräknas bli färdiga till H22–mässan om två år.

Den gamla båghallen för bussar är kulturminnesmärkt och renoveras omsorgsfullt till parkeringsgarage i två plan för 87 bilar.

– Vi bevarar byggnaden i den anda som har varit och hittar tekniska lösningar som smälter in i utformningen. Det är intressant att arbeta i ett sånt projekt, säger byggprojektledare Martin Björk.

Utanför båghallen anläggs ytterligare 80 parkeringsplatser. De boende kan nyttja den bilpool som drivs av samfälligheten. Parkeringshuset beräknas vara färdigt i juni 2021.