Denna artikel är en annons

Björn Ravemark, projektchef, tillsammans med Tina Appelqvist, miljö- och klimat­ansvarig, framför bygget på Högasten. (Foto: Rosie Alm)

Helsingborgshem bygger klimatsmart på Högasten

På Högasten, med ett attraktivt läge i närheten av Råå och med gångavstånd till sundet, bygger Helsingborgshem 67 hyreslägenheter. Förutom naturen inpå knuten finns även service, skola, idrottsanläggning och eldriven busslinje som stannar precis utanför.

De nya husen ligger naturligt insprängda bland äldre bebyggelse. Projektet som nu är i full gång består av två åttavåningshus och två tvåvåningshus. Lägenheterna, 2:or, 3:or och 4:or, är lagom stora, välplanerade och tillgänglighetsanpassade. Alla har balkong eller uteplats, öppen eller semiöppen planlösning, ekparkett och fräscha vita väggar. Kök och badrum är utrustade för att ge en bra basstandard med bibehållet hållbarhetstänk. Ett exempel är satsningen på stora, ljusa gemensamma tvättstugor med effektiva och hållbara proffsmaskiner.

Nyproduktionen på Högasten är ett klimatsmart bygge där upphandlingen av entreprenör har styrts av nytänkande.

– Dessa nya tegelhus är resultatet av vår innovativa upphandlingsform. Vi utmanade byggbranschen att utveckla metoder för att bygga hållbara hus med rimliga hyror för våra hyresgäster. NCC vann upphandlingen och CO2-utsläppen för våra hus på Högasten är
ungefär hälften jämfört med hur de flesta bostadshus byggs i dag, säger Björn Ravemark, projektchef på Helsingborgshem.

NCC valde att bygga med så kallad klimatförbättrad betong.

– Den klimatförbättrade betongen är bättre för miljön eftersom den innehåller mindre cement. Cement står för majoriteten av traditionell betongs klimatpåverkan, säger Tina Appelqvist, miljö- och klimatansvarig på Helsingborgshem.

– Jämfört med ett traditionellt bygge har det dessutom gått åt mindre betong och armering samt färre transporter eftersom betongkonstruktionerna i detta projekt gjuts på plats. Genom att platsbygga slimmar man stommen så mycket som det går och minskar behovet av material. Andra klimatsmarta inslag är solceller som försörjer husen med förnybar energi, väl valda växter i utemiljön som främjar biologisk mångfald och levande sedumtak som dämpar buller, fördröjer vatten vid skyfall och renar luften, säger Björn Ravemark.

De nya husen på Högasten är klara för inflyttning vintern 2021.