Säkerhet och trygghet är ledord när Kungstorget byggs om och blir grönare med en spektakulär cykelparkering. (Visionsbild: Krook & Tjäder)

Nu ska Kungstorget bli säkrare, roligare och vackrare

Tidigt nästa vår börjar Helsingborgs stad bygga om Kungstorget. Det ska bli en tryggare, grönare, ljusare och mer tillgänglig entré till nya Helsingborg C med gott om plats för de som går, cyklar eller kör bil för att hämta och lämna nära och kära.

Kungstorget ska upplevas som en grönare och mer välkomnande mötesplats än tidigare. Flera träd planteras i stora gröna öar som också fylls med vackra perenner. Öarna är omgärdade av granitmurar i sitthöjd och det finns även mindre öar med planteringar som skiftar efter säsong. Ett trädäck byggs intill hamnbassängen med sköna solstolar, samt en plantering vid hotell Marina Plazas uteservering. Så när man väntar på tåget eller bussen kommer det att finnas gott om fina möjligheter att sitta utomhus. 

– Säkerhet och trygghet är ledord i projektet, säger Elisabeth Möllerström, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen. Därför satsar vi extra på belysning som ska kunna styras och väderskyddet för cyklar kommer alltid att vara ordentligt ljust. Området ska även bevakas med smarta kameror; där är vi just nu är uppe i ett innovativt utvecklingsarbete som vi förhoppningsvis kommer att kunna berätta mer om lite längre fram. Målet är att skapa en miljö som ska kännas både säker och välkomnande för fler.

Det varmgula markteglet från Järnvägsgatan följer med in på Kungstorget, och torgets cykelbanor markeras precis som tidigare av rött tegel.

– På torget arbetar vi med material som åldras med värdighet – en viktig del i  valet av hållbara material, säger Elisabeth Möllerström.

Centralt på torget byggs en spektakulär cykelparkering för cirka 550 cyklar, rund till formen och med ett lätt tak på smäckra pelare. Här kan man parkera sin cykel skyddad från väder och vind. Takets undersida i form av en stor spegel blir en häftig upplevelse och en del av en trygg mötesplats där man får en bra och snabb överblick.

Men det är inte bara cyklar och fotgängare som kan vistas här. En korttidsparkering för att kunna hämta och lämna resande planeras, och en taxizon nära entrén. För den som saknat Carl Magnus bronsskulptur Bon Voyage-lycklig resa så kommer den att vara tillbaka nyrenoverad på Kungstorget till invigningen senvåren 2022.

– Vi är just nu uppe i detaljprojekteringen vilket gör att vissa detaljer kan ändras. Men vårt mål är att det ska bli en ny och välkomnande mötesplats med fokus på människor, resande, säkerhet och grönska, säger Elisabeth Möllerström.

Text: Anders Post