Alireza och Pernilla Möller flyttade in i Oceanhamnen i juni. De är bland de första att testa Tre rör ut. (Foto: Anders Ebefeldt, Studio E)

”Vi bor mitt i framtidens Helsingborg”

Alireza Koozad och Pernilla Möller flyttade till sin lägenhet i Oceanhamnen i juni i år. Här pågår livet som vanligt, samtidigt som man faktiskt är en av spjutspetsarna för innovativa hållbarhetsprojekt.

Här har vi en fantastisk utsikt över hamnen och havet, säger Pernilla och pekar från en av lägenhetens två balkonger. Bostaden är på 83 kvadrat fördelade på tre rum och kök, och ligger på 5:e våningen.

– Vi är rätt imponerade av hur man till exempel löst avfallsfrågorna i lägenheten, säger Alireza, som ursprungligen kommer från Iran och har arbetat som mäklare i Dubai under åren då det byggdes extremt mycket där.

– På ett sätt kan jag faktiskt jämföra Oceanhamnen med Dubai, säger Alireza. Båda ställena är luxuösa, men på olika sätt. I Dubai har man satsat på yta, att lägenheterna ska vara designade och dekorativa. Och visst är lägenheterna väldesignade i Oceanhamnen också,
men här består lyxen av innovationer som gagnar en hållbar miljö.

– Tre rör ut, är en sådan lyx, säger Pernilla, och visar avfallskvarnen i köket. Den tar hand om allt vårt organiska avfall, som sedan går från köket till reningsverket och blir biogas som bland annat stadsbussarna kan köra på.

– Skönt dessutom att slippa gå till ett soprum med sin påse varje dag, säger Alireza.

Det andra röret går från vakuumtoaletten, och det tredje tar hand om så kallat gråvatten från dusch och tvätt.

– Man får vänja sig med vakuumtoaletten, säger Pernilla. Det känns ungefär som om man var på en flygplanstoalett.

Både Pernilla och Alireza är överens om att det är fantastiskt att bo i Oceanhamnen.

– Även om det just nu är mycket av en byggarbetsplats här så kan vi se hur området utvecklas steg för steg till en unik boendemiljö, säger Pernilla.

Text: Anders Post